Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi

Att specificera ett examensarbete

En godkänd specifikation för examensarbetet krävs innan arbetet påbörjas, och innan du blir registrerad på kursen. Den skall vara framtagen av uppdragsgivaren och studenten tillsammans. Specifikationen kan ses som ett "kontrakt" mellan student, handledare och universitetet (institutionen, programmet). För att snabbt börja ett exjobb är det mycket viktig med en tydlig specifikation; den får gärna göras elektroniskt tillgänglig.

OBS. Specifikationen är något annat än en annons som beskriver ett exjobb.

Stolpar

Titel

Titeln är preliminär, dvs rapporten får få en annan titel. Titeln ska inte vara längre än ca. 12 ord.

Bakgrund

Här beskrivs i vilket sammanhang examensarbetet skall utföras. Vilka förutsättningar gäller, vad är målet med exjobbet från uppdragsgivarens synpunkt, vad finns och har gjorts tidigare, och under vilka förhållanden jobbet skall utföras.

Uppgiftsbeskrivning

Här beskrivs mer detaljerat innehållet i examensarbetet: vad som skall göras och vilka moment ingår. Speciellt skall det beskriva vad som är den intressanta delen i problemet, samt hur detta skall analyseras och lösas. Här bör det alltså framgå att arbetet uppfyller kraven som universitetet har på ett exjobb på denna nivå.

Tillvägagångssätt

Vilka system, verktyg och metoder som skall användas. Relevant litteratur (det är oftast en del av arbetet att ta fram ytterligare litteratur). Hur resultatet skall utvärderas och dokumenteras. Studenten ska bidra med information om vilka kurser han/hon har tagit som är relevanta och viktiga för exjobbet.

Relevanta kurser

En lista på kurser som är särskilt relevant för examensarbetet.

Avgränsningar

Det är också viktigt att skriva ner vad som inte ingår i uppdraget. Detta förebygger att exjobbet sväller ut okontrollerat. Med fördel kan du skriva ner några punkter som ingår i mån av tid, men räkna med att tiden ofta inte räcker.

Tidsplan

Här framgår det när jobbet ska göras och hur mycket tid som allokerats till varje moment (noggrannheten kan variera, men inget moment ska vara större än 4 veckor). Tidplanen skall ta hänsyn till faktorer som gör att man inte jobbar heltid med exjobbet (semester, kurser som ska avslutas, andra åtaganden). Ofta genomförs moment parallellt, t.ex. rapportskrivningen pågår under hela arbetet. Rita gärna en bild som förtydligar sammanhanget mellan olika moment. Rapporteringsmöten bokas in med ämnesgranskaren.

Referenser

Någon eller några relevanta referenser.

Tips

  • Tänk på vem som skall läsa specifikationen och skriv därefter!
  • Fundera på och skriv ner vad som anses vara kärnan i examensarbetet, och vad som har potential att vara stommen i rapportens analyserande del.
  • Tänk på vilket forskningsämne (eller vilken kurs du har gått under din utbildning) som ligger närmast det aktuella arbetet. Skriv sedan specifikationen med detta ämne i åtanke, dvs lyft fram de bitar som gör examensarbetet intressant för en lärare/forskare i just detta ämne. En specifikation som är skriven på detta sätt blir oftast klarare och konkretare.
  • Att utveckla ett färdigt verktyg (dvs skarpt användbar för uppdragsgivaren) innebär mycket rutinarbete. Det är oftast bättre att ta fram en prototyp inom ramen för ett examensarbete.
Uppdaterad  2016-01-13 14:05:30 av Justin Pearson.