Hoppa till huvudinnehållet
Institutionen för informationsteknologi

Nyheter från institutionen för informationsteknologi

Nedan presenteras nyheter, aktiviteter och andra evenemang om och från avdelningar och forskare vid institutionen för informationsteknologi.2021-06-08
Nytt nationellt kompetenscentrum (ENCCS)
Lilit Axner från IT-instutionen är direktör för ett nytt nationellt kompetenscentrum som ska bidra med lösningar för storskalig datahantering
– Vi gör det möjligt för användare att utnyttja sin mjukvara optimalt på europeiska superdatorer, säger Lilit Axner, forskare och föreståndare för EuroCC National Competence Center Sweden (ENCCS). Läs hela intervjun med Lilit Axner på uu.se


2021-05-25
IT satsar på forskning inom hållbarhet och säkerhet
Professor Carolina Wählby vid institutionen för informationsteknologi blev intervjuad av vår fakultet i och med vår satsning på hållbarhet och säkerhet inom IT-forskning. Läs intervjun på uu.se


2021-03-23
Ny tjänst ger tillgång till superdator
Avdelningen för universitetsgemensam IT (UIT) har lanserat en ny tjänst som tillgängliggör infrastruktur för stora databeräkningar inom hela universitetets utbildningsverksamhet.
– Tjänsten har tidigare enbart existerat via kontakter, men vi är stolta och glada över att nu kunna erbjuda dessa resurser till en bredare bas av lärare och användare inom Uppsala universitet, säger Christer Rindebratt, enhetschef vid avdelningens stabsfunktion.
Detta ger lärare möjlighet att erbjuda kurser där kursdeltagarna får tillgång till riktiga superdatorer – det vill säga omfattande molnresurser och kraftfulla beräkningskluster som innehåller processorkraft, arbetsminne och lagringsytor – vid Uppsala universitets center för högprestandadatorer och storskalig lagring, UPPMAX.
– Via samarbetet mellan UIT och UPPMAX får institutionerna instruktioner och hjälp att sätta igång sina projekt med tillgång till beräkningsutrymme och lagringsyta som sedan lärare och studenter kan använda under utbildningen, berättar Lisbet Holmberg Stark, IT-direktör vid Uppsala universitet.
Beställningar på nya kurser och supportärenden hanteras av IT-Servicedesk och användare får hjälp via UPPMAX med att installera mjukvara och annat som behövs för att komma igång med sin miljö i systemet.
Läs mer på Medarbetarportalen


2021-03-03
Institutionen för informationsteknologi vid SciFest 2021
Imorgon är det dags för årets SciFest och som vanligt så deltar vi med montrar och workshops.
Nytt för i år är att festivalen kommer att hållas online, helt digitalt. Detta för att bemöta den rådande COVID-19 pandemin och se till så att vi håller avstånd.
För er som vill veta mer om årets SciFest så har vi inför årets festival skapat vår egen hemsida med information om våra workshops och montrar: SciFest 2021
Vi ses online på SciFest!


2021-01-14
Wang Yi utnämnd till 2020 ACM Fellow
ACM Fellows-programmet, som inleddes 1993, firar exceptionella insatser från ledande forskare inom datorfältet.
Wang Yi från Institutionen för informationsteknologi var en av forskarna som blev utvald med följande motivering, "För bidrag till automatiserad analys och verifiering av system i realtid".
"I år var vår uppgift att välja 2020-stipendier lite mer utmanande, eftersom vi hade ett rekordantal nomineringar från hela världen", förklarade ACM-president Gabriele Kotsis. ”ACM-stipendiaterna 2020 har uppvisat excellens inom många datacipliner. Dessa män och kvinnor har bidragit till teknologier som förändrar hela branschen, liksom våra personliga liv. Vi förväntar oss helt och hållet att dessa nya ACM-stipendiater kommer att fortsätta vara frontfigurer i sina respektive fält."
Stort grattis till Wang Yi!
Läs mer på ACM:s hemsida


2021-01-04
Peter Stoica utnämndes till Distinguished Fellow of IETI för 2021
Peter Stoica har utnämnts till Distinguished Fellow vid International Engineering and Technology Institute (IETI) för 2021. Han ansluter sig till kända experter från hela världen, inklusive Nobelpris- och Turing Award-pristagare.
IETI är en ideell organisation som främjar innovationer inom vetenskap och teknik över hela världen. Institutet sponsrar ett antal konferenser och publicerar flera tidskrifter, på samma sätt som IEEE. IETI är dock yngre och mindre än IEEE, men har däremot en bredare profil. En av dess systerorganisationer är Institute of Data Science and Artificial Intelligence (IDSAI).
Stort grattis från hela IT-institutionen!


2020-12-03
Viktigt att arbeta för lika villkor
Åsa Cajander skrev nyligen en debattartikel i Publikt om sitt arbete som rektorsråd i lika villkor. Vi är väldigt måna om att alla ska ha en så bra arbetsmiljö som möjligt och detta är en viktig del av det arbetet. Så ta er tid och läs gärna hennes debattartikel, ni hittar den här: Viktigt att arbeta med lika villkor


2020-12-03
Ansökan till Årets tech-tjej 2021 är öppen
För nittonde året i rad söker Microsoft kandidater till utmärkelsen Årets tech-tjej. Utmärkelsen lyfter fram förebilder för att inspirera fler tjejer att söka en utbildning och karriär inom tech och IT-branschen.
Är du Årets tech-tjej? Vår vinnare har ett brinnande intresse och engagemang för tech och digitalisering och är en driven och engagerad person, oavsett vad hon ger sig in i. Om du eller någon du känner är den nyfikna och initiativrika tjej som på något sätt har inspirerat till utveckling och nya idéer under studietiden – då är det läge att ansöka eller nominera.
Är du eller någon du känner Årets tech-tjej 2021? Nominera dig själv eller en vän senast den 31 januari 2021.
För frågor, vänligen kontakta swedenpress@microsoft.com


2020-11-25
Forskare från IT vinner AI-utmaning
En grupp av forskare från institutionen för informationsteknologi har vunnit en tävling i maskininlärning!
Åtta olika lag bestående av forskare från världen över deltog i vad som kallades "Adipocyte Cell Imaging Challenge". Utmaningen var att undvika infärgning när man testar nya läkemedel på cellkulturer.
- Vi på AstraZeneca ser att vi kommer att kunna ha nytta av resultaten omgående. Vårt partnerskap med AI Sweden och lagens bidrag har öppnat upp för både nya idéer och nya samarbeten. Det kommer att ge oss en språngbräda för att öka vår kapacitet och potentiellt snabbare få ut nya läkemedel på marknaden.
Grattis till alla medverkande forskare!
Philip J Harrison
Håkan Wieslander
Ankit Gup
Ebba Bergman
Erik Hallström


2020-03-09
Nya professorer vid institutionen för informationsteknologi
Nya professorer vid institutionen för informationsteknologi:
Ginevra Castellano professor 1/2 -20
Elisabeth Larsson professor 1/3-20
Lina von Sydow professor 1/10-19


2020-01-13
VR-call ”Indo-Swedish joint network grant 2018”
Parosh Abdulla together with Mohamed Faouzi Atig and Bengt Jonsson have received a grant ”Verification of Multi-Core Real-Time Embedded Software Systems” within the VR-call ”Indo-Swedish joint network grant 2018”


2019-12-09
Attractive Innovation Project Awards 2019
Alexander Medvedev and his research team, Kristiaan Pelckmans,  Andreas Hellander and Salman Toor, and Ambuj Varshney win ”Attractive Innovation Project Awards 2019”


2019-12-09
Award to Ambuj Varshney
Ambuj Varshney receices the second ABB Research Award in Honor of Hubertus von Grünberg Research in ultra-low power and long-range communication system (LoRea) for battery-free sensors that harvest small amounts of energy from the ambient environment.


2019-12-09
VINNOVA grant
Pierre Flener, Di Juan and Justin Pearson part of VINNOVA grant ”Bättre sågning” with SVEASKOG as coordinator.


2019-12-09
Anna Eckerdal excellent lärare
Anna Eckerdal har blivit antagen till excellent lärare! En excellent lärare är en lärare som uppnått en högre nivå av pedagogisk skicklighet.


Uppdaterad  2021-05-03 11:04:07 av Victor Kuismin.